Rybrants Bokbinderi AB

Med erfarenhet sedan 1940 har vi servat våra kunder

Rybrants Bokbinderi AB då, nu och framtiden

Rybrants bokbinderi grundades av Erik Rybrant den 25 Maj 1940 på Riddargatan i Stockholm, och i oktober 1941 flyttades verksamheten till sin nuvarande adress på Baltzar von Platens gata 7.

1963 övertogs verkstaden av Gösta Nylander och Charles Andersson som drev firman vidare i nästan 40 år. Den 14 januari 2000 övertogs verksamheten återigen av en ny generation unga och friska bokbindare nämligen vi, Roger Johansson och hans något yngre kompanjon Per Johansson (ej släkt). Efter utbildningar i Köpenhamn och Leksand arbetade vi i många år på Hässlers Bokbinderi innan vi tog steget att överta ansvaret för det anrika RYBRANTS BOKBINDERI och här är vi nu, och många år framöver.

Som medlem i Bokmästareföreningen är vi en del av projektet NOBELBANDUTSTÄLLNINGEN, ett svenskt projekt och samarbete mellan Nobelmuseet, Svenska Bokbinderiföreningen och Bokbindarmästareföreningen. Bokbindare i Sverige, Frankrike och Belarus inbjuds att delta med ett bokband av varje författare, totalt två band. Bokbindarna uppmuntras till fria val av titlar på svenska, franska och ryska. Juryn består av två erfarna bokbindare och en grafisk formgivare. De granskar bandens tekniska detaljer och väljer ut ca 10 procent av de godkända banden som ges ett hedersomnämnande. Välkommen att läsa mer här.